Terug naar overzicht

5 redenen waarom buitenspelen gezond is

Line
  • Geschreven op: 11/03/2020
  • Geschreven door: Richard

Wolvenkinderen is ontstaan vanuit een aantal noden die ieder van ons ervaart. Nood aan samen zijn, aan beweging, aan tijd weg van dagdagelijkse stress en taakspanning. Diep vanbinnen weten we allemaal dat buiten zijn en spelen goed voor ons is. Maar wat doet die buitenlucht nu eigenlijk met onze gezondheid en die van onze kinderen? Wij hebben onze persoonlijke top 5 van voordelen gebonden aan buitenspelen voor jou samengesteld:

1.     Samen op pad

Buitenspelen doe je (meestal) niet alleen. Kinderen die samen op pad gaan, zijn bijgevolg automatisch socialer. Met vriendjes of vriendinnetjes het bos verkennen, een fietstocht maken of simpelweg verstoppertje spelen in de tuin… Het zijn allemaal activiteiten die een stevige basis leggen voor de sociale vaardigheden van je oogappel.

2.     Een betere nachtrust, ook voor mama en papa

In een tijdperk waar schermen met bijhorend blauw licht de bovenhand nemen, worden slaaphormonen onvermijdelijk in de kiem gesmoord. Kinderen en volwassenen die dat compenseren door  frisse lucht en natuur op te zoeken – en bijgevolg nog meer bewegen ook – slapen langer en dieper. Gevolg? Meer energie en een beter humeur!

3.     De creatievelingen van morgen

Kampen bouwen, vuur maken, een eigen kompas knutselen, … stuk voor stuk activiteiten die de creativiteit van je kinderen op de proef stellen. Bovendien leren ze ook oplossingsgericht denken en innovatief te zijn wanneer iets niet meteen lukt. Oefening baart kunst! 

4.     Wolvenkind, sterk kind

Wist je dat… natuurlijke bacteriën helemaal niet zo slecht zijn? Integendeel! Ze maken ons zelfs weerbaarder. Vuile handen of knuffelen met dieren? Laat je kleintjes gewoon hun gangen gaan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die we op regelmatige basis blootstellen aan bacteriën een veel sterker immuunsysteem ontwikkelen en dus minder snel ziek worden. Als je je wolvenkind aan het einde van de dag toch even wil fatsoeneren, doe dit dan met natuurlijke producten zoals warm water en biologische zeep. Van chemische doekjes en ontsmettingsmiddel blijf je beter weg.

5.     Van buitenspelen word je slim

Frisse buitenlucht zorgt voor een hoger zuurstofgehalte in ons brein. Dit maakt dat kinderen zich na een half uurtje op de speelplaats of in de tuin veel beter kunnen concentreren. Buitenspelen is dus niet enkel leuk en goed voor de gezondheid, het zorgt ook voor een betere hersenontwikkeling en een slimmer kind!

Et voila! Vijf positieve effecten van buitenlucht die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de jongste generatie. Nog op zoek naar leuke ideeën om je welpjes aan de slag te krijgen? klik dan snel op onderstaande link naar ons Wolvenkinderen boek! En dan nu: hup, de buitenlucht in!