Hallo kampioenen. Vandaag gaan we het hebben over brandnetels.
Je weet wel, die planten waarvan de aanraking voelt alsof duizend kleine naalden je huid doorboorden. De meeste normale kinderen gaan lopen van deze prikkelige plant. Wij, wolvenkinderen… plukken ze met onze blote vingers en maken er lekkere recepten van.
In ons boek maakten we er al thee en soep mee.
Brandnetels zijn de rauwe realiteit van de natuur, niet die suikerzoete gekleurde versie die je krijgt van bijvoorbeeld een tulp. Ze zijn een herinnering dat niet alles in het leven comfortabel en gemakkelijk is, en dat is oké. Sterker nog, dat is hoe je leert. Dat is hoe je groeit. Brandnetels zijn overigens geen eendimensionale nachtmerries. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen, en ze kunnen dus ook superlekker zijn. Wil je meer weten over brandnetels en wat je moet doen als je geprikt bent? Het wolvenkinderenboek weet raad!
Vandaag gooien we het over de krokante boeg. Vandaag, maken we…
BRANDNETELCHIPS (op het kampvuur)
Wat hebben we nodig:
- een handvol versgeplukte brandnetels
- kommetje water
- een pan die op het vuur mag
- kokosolie
- zout/peper
Steek een kampvuur aan. Pluk de brandnetels en leg ze even in het kommetje water, zo verliezen ze hun prik. Smelt ondertussen wat kokosolie in je pannetje op het vuur. Dep de brandnetels droog, en leg ze één voor één in de gesmolten kokosolie. Bak ze ongeveer een minuut: ze worden heldergroen en licht doorschijnend. Als de bladeren bruin worden, zijn ze te lang gebakken of is de olie te heet. Om te voorkomen dat ze opkrullen, leg je ze met de onderkant naar beneden in de pan.
Haal de chips uit het pannetje met een vleestang en dep ze droog op een stukje keukenrol. Ze zullen knapperig worden als ze afkoelen. Kruid ze met zout en peper en ze zijn klaar om verorberd te worden. Brandnetelchips zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, ze smaken ook geweldig. Crisps van wildgroenten kunnen het best worden gegeten op de dag dat ze werden gemaakt. Na verloop van tijd verliezen ze hun krokantheid.