Terug naar overzicht

De Boom in!

Line
  • Geschreven op: 20/03/2020
  • Geschreven door: Richard

Bomen. Niet alleen megacool om naar te kijken (en zuurstof van te krijgen!), maar ook om in te klimmen! Stel je dat uitzicht daarboven eens voor! Boomklimmen is bovendien goed voor de ontwikkeling van wolvenkind skills. Het bevordert zelfvertrouwen, coördinatie én je leert grenzen af te tasten. Toch breekt bij veel ouders het koud zweet uit wanneer ze hun welpjes tekeer zien gaan op stammen en stronken. Daarom geven we je 5 tips mee die leiden tot veilig boomklimmen en een gerust hart:


1.     Deelnemen is belangrijker dan winnen

Het ene kind is het andere niet, en dat is maar goed ook! Daarom is onze nummer 1 regel bij boomklimmen: klim niet hoger dan je zelf durft. Niet makkelijk, want jonge kinderen krijgen al van jongs af aan te maken met groepsdruk. Er zullen soms kinderen zijn die hoger klimmen of meer risico nemen. Elk Wolvenkind moet voor zichzelf voelen hoe ver – of in dit geval hoog – hij/zij durft gaan. 

2.     Nat is glad

Als het geregend heeft, zijn takken en stammen vaak glad en glibberig. Je mag altijd voorzichtig testen of je al dan niet uitglijdt, maar wij raden boomklimmen bij nattigheid af.

3.     Stam buddy’s

De stam is je beste vriend tijdens het boomklimmen. Hier zijn de takken het sterkst en ben je veilig. Pro Tip: klim met je gezicht naar de stam. Zo kan je je nog vastklemmen indien nodig!

4.     Sterke takken voor sterke kinderen

Deze tip spreekt misschien voor zich, maar is daarom niet minder belangrijk. Als je ziet dat een tak buigt, is deze te zwak om op te klimmen. Zelfs tarzan kiest takken die niet afbreken als hij er aan gaat bengelen.

5.     Safety first

Wie zich met minstens 1 hand vasthoudt en met twee voeten op een oppervlak blijft staan, is veilig. Bij het klimmen is het belangrijk dat je met 3 van de 4 punten (ledematen) contact hebt met je klim onderwerp.