Terug naar overzicht

Hoe maak je een echt wolvenkinderenvuur?

Line
 • Geschreven op: 25/02/2020
 • Geschreven door: Richard

Vuur! Vuur! Vuur! Niets zo fascinerend als kijken naar de dansende vlammen. Het is zo gezellig, maar kan ook gevaarlijk zijn. Opletten dus!

De perfecte plek?

Om te beginnen kies je de ideale plek uit. Natuurlijk ben je zo slim om niet een kurkdroog bos of de heide bij jou in de buurt uit te kiezen. Wel kies je voor een open plek. Daar maak je een vuurcirkel. Dat doe je door de plek vrij te maken van bladeren en takjes, tot 30 cm uit te graven en af te bakenen met vuurvaste stenen. Controleer ook zeker of er geen overhangende takken boven je vuurcirkel hangen. Geen zin om je tuin om te spitten? Stook een vuurtje in een vuurschaal.

Wolvenkinderen-Hoe maak je een vuur

Wat heb je nodig?

Nu kan je op zoek gaan naar brandbaar materiaal. Dennenappels, houtschilfers, twijgen. Zoek ook grotere takken en brandhout zodat je het vuur langer kan aanhouden. Maar blijf van levend hout af! Er ligt zeker en vast genoeg droog hout op de grond.

Het vuur aanmaken

Bouw nu het vuur stilletjes op. Begin eerst met de houtschilfers en dennennaalden. Daarna komen twijgjes en takken. Die leg je zo op het licht ontvlambaar materiaal dat ze een piramide vormen. Steek het vuur nu onderaan de piramide aan. Je kan de vlam van het vuur altijd aanwakkeren door zachtjes te blazen. Let wel op dat je de vlam niet uitblaast! Als de takjes in brand schieten, kan je het vuur aan houden door er steeds grotere takken op te leggen.

TIP: Probeer het vuur ook eens aan te steken met vuurstenen. Die kan je gewoon kopen in de winkel!

Wolvenkinderen - Hoe vuur maken

Koken op een kampvuur

Bakken, schroeien, stoven, poffen, roosteren… Het kan allemaal op een kampvuur! Er zijn verschillende technieken om een heerlijke gerechten klaar te maken.

 1. Speer
  Zoek een rechte tak van 50 à 70 cm. Ontdoe de tak van kleine twijgjes, sprietjes en blaadjes. Neem nu een dunschiller en scherp de punt van je speer aan. Spies nu worstjes, spekjes, groenten, brood… op de speer en houd het boven de gloeiende houtskool. Draai eens rond en klaar!
 2. Rooster
  Stapel langs twee kanten van je vuurput stenen en leg het rooster erop. Zo tover je het kampvuur om tot een barbecue. Zorg er wel voor dat je nog makkelijk aan je vuur kan zodat je er steeds hout op kan leggen.
 3. Driepikkel
  Maak van drie stevige takken of balken een driepikkel, en plaats die boven de vuurput. Hang een metalen ketting met haak in het midden van de constructie. Aan die haak kan je een pot hangen.
 4. Gietijzeren oven
  Gebruik een stevige gietijzeren pan met een afsluitend deksel. Plaats de pot in het midden van het vuur, omringd door gloeiende kolen. Zo creëer je een oven waarin je bijvoorbeeld stoofpotjes kan maken.
 5. In het vuurMet behulp van aluminiumfolie kan je eten gaar maken op of onder hete kolen. Denk aan een banaan met chocolade, een gepofte aardappel of een papillot met een stukje vis.
 6. Hete steen
  Neem een platte steen of tegel en leg hem op de hete kolen. Zorg ervoor dat hij recht ligt! Breng een potje water op de tegel aan de kook of bak er een spiegelei op.

TIP: Smeer een laagje groene zeep op je potten en pannen. Zo voorkom je dat ze zwartgeblakerd worden door het vuur.

Hou het veilig!

Enkele tips om een veilig wolvenkinderenvuur te maken:

 • Blijf weg uit droge gebieden.
 • Zet één of meerdere emmers in de buurt zodat je ongewild vuur snel kan doven. Of om brandwonden meteen af te koelen.
 • Hou een riek of spade bij de hand om weggerolde brandende takken weer in het vuur te leggen.
 • Laat je vuur, hoe klein ook, nooit onbewaakt achter. Ga je toch weg? Doof het vuur door er aarde over te gooien.
 • De wetgeving zegt: verbrand enkel droog en onbehandeld hout. Papier, karton, spaanplaten en keukenafval mogen niet op het vuur belanden.