Terug naar overzicht

Een ode aan vlierbloesem

Line
  • Geschreven op : 24/04/2023
  • Geschreven door : Baba Rich

Vlierbloesem is een ongelooflijk ondergewaardeerde en vaak vergeten bloem, en wij Wolvenkinderen vinden dat de tijd is aangebroken om daar verandering in te brengen. Zo. Kwestie van met de vlierbloesem in huis te vallen.

Superfood

Ten eerste, vlierbloesem is gezond. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een superfood is.  Deze kleine bloemetjes zitten bomvol vitamine C en antioxidanten, en ze kunnen je helpen met ontstekingsremmende en antivirale effecten. De traditionele geneeskunde zet vlierbloesem in tegen onder andere hooikoorts, vastzittende hoest, verstopte bijholtes en verkoudheid. Vlierbloesem kan overigens ook nog eens worden ingezet tegen zweertjes in de mond, stress en droge ogen. Het is bijna alsof Moeder Natuur haar eigen medicijnkastje heeft gemaakt, en vlierbloesem is de ster van de show. 

Maar er is nog meer. Je kan vlierbloesem ook op verschillende manieren inzetten in functie van je huid. Het schijnt namelijk een verzachtende werking te hebben. Je kan er zalfjes en toners  mee maken, of je verzamelt wat stuifmeel van de bloesem in een bakje om dan via een watje aan te brengen op je huid. It’s magic. 

Gastronomische duizendpoot

Ten tweede, vlierbloesem is zo’n veelzijdig ingrediënt dat het bijna te gek voor woorden is. Je kunt het in siropen, thee, champagne, likeur, jam en nog veel meer gebruiken. Het is gewoon een culinaire alleskunner. En het beste deel? Je kunt het gewoon in het wild plukken. 

Ok ok ok … maar is het lekker? Laten we het even hebben over de smaak. Vlierbloesem heeft een uniek, bloemig aroma dat zo verdomd lekker is dat je je afvraagt waar het al die tijd was. Het is delicaat, het is verfrissend, en het kan elk gerecht of drankje naar een hoger niveau tillen. Aan de kant vanille… vanaf nu verrijkt vlierbloesem onze gerechten en drankjes (en ons leven).

Vlierbloesemseizoen

Staat de vlierbloesem al in bloei? Het zou een even belangrijke vraag kunnen (moeten) zijn als “Zijn er al mosselen?”. Helaas moeten we deze superplant wel nog even uit de vergeethoek halen voor we die richting op kunnen.

“Waar en wanneer vinden we dit godsgeschenk?”, hoor ik je denken. Ik dacht dat je het nooit zou vragen. Vlierbloesem is vaak te vinden in heggen, bermen, bossen en langs rivieroevers tijdens de late lente en vroege zomer. De bloesems zijn eenvoudig te herkennen aan hun delicate, roomwitte trossen van kleine bloemetjes en zoete, bedwelmende geur. En je kan ze gratis plukken. Serieus, wat is er beter dan dat?

Tips bij het plukken

De bloesems zijn eenvoudig te herkennen aan hun delicate, roomwitte trossen van kleine bloemetjes en zoete, bedwelmende geur. Bij het verzamelen van vlierbloesem is het essentieel om het duurzaam te houden. Pluk alleen wat je nodig hebt en laat genoeg achter voor Moeder Natuur en de dieren. Binnen een paar maanden hebben we op die manier ook nog eens een voorraad vlierbessen.

Je oogst best op een droge dag, in de ochtend. Zoek naar vlierbloemen die net beginnen open te gaan, waarbij de bloemen nog omhoog staan en roomwit zijn. Oogst geen bloemtrossen die donkergeel of bruin zijn. Verse vlierbloesems zijn heerlijk aromatisch met een zoete, bloemige geur en smaak.

Gebruik een scherpe schaar of snoeischaar om de trosjes te oogsten.

De bloemen bederven snel, dus het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te gebruiken.

Opgepast!

De vlier heeft ontzettend veel mooie en gezonde toepassingen, maar let goed op: de onrijpe bessen en groene delen van de vlier zijn giftig. Oogst dus enkel de witte bloemetjes.

tl;dr

Medicinale werking: ✅
Makeup routine: ✅
Recepten: ✅

Dus laat ons het volgende afspreken: we stoppen met het onderschatten van vlierbloesem en gaan het de liefde en erkenning geven die het verdient. 

Ga naar buiten, pluk wat vlierbloesem en experimenteer met deze geweldige bloem in je keuken. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Inspiratie nodig voor een recept of twee? Hold my vlierbloesemthee. 

De komende maand zullen we wekelijks minstens één vlierbloesemrecept ten berde brengen. Een zalfje, een drankje, een hapje, etc…

Bij deze verklaren we Mei vlierbloesemmaand officieel geopend. 

Blijf wild,

Baba Rich